Lootustalon Ossi Karppinen valittiin Tyrnävän Vuoden Yrittäjäksi 2024
-

Julkaistu

Lootustalon Ossi Karppinen valittiin Tyrnävän Vuoden Yrittäjäksi 2024

Tyrnävän kunta ja Tyrnävän Yrittäjät palkitsivat Tyrnävän Vuoden Yrittäjäksi Lootustalo Oy:n yrittäjän ja toimitusjohtajan Ossi Karppisen. Vuonna 2011 perustettu tyrnäväläinen Lootustalo Oy on pientalotuotantoon erikoistunut rakennusliike, joka työllistää 14 henkilöä.

Tyrnävän kunnanhallituksen puheenjohtaja Annukka Suotula ja Tyrnävän Yrittäjien puheenjohtaja Marika Keränen ojensivat yrittäjäpalkinnon Ossi Karppiselle Tyrnävän kunnantalolla järjestetyssä Tyrnävän Yrittäjien 40-vuotisjuhlassa. Annukka Suotula perustelee Karppisen valintaa seuraavasti.

– Vuoden 2024 Tyrnävän Yrittäjä Ossi Karppisen yritys Lootustalo Oy menestyy myös tänä rakennusalan kannalta haastavana aikana. Yrityksen arvot näkyvät liiketoiminnassa luotettavina talotoimituksina ja laatuna. Yrittäjä-toimitusjohtaja vastaa itse pitkälti yrityksen somenäkyvyydestä, ja tekee sitä henkilökohtaisella, ihmisläheisellä otteella. Arvot näkyvät myös yrittäjän haluna panostaa oman kunnan kehittämiseen. Yritys talkoili muun muassa pari vuotta sitten Tyrnävän Kotihalmeelle kuntoportaat parissa päivässä kasaan. Huippu porukka, Suotula hehkuttaa.

Tuore Vuoden Yrittäjä kertoo, että tunnustus tuntuu hyvältä.

– Tämä tunnustus lämmittää sydäntä todella paljon. Olin yllättynyt, kun otettiin yhteyttä – en osannut odottaa. Ilmeisesti meidän arvot näkyvät myös tässä suhteessa yrityksestä uloskin päin. Kotiseutu ja kotipaikka ovat minulle henkilökohtaisesti lähellä sydäntä, ja kotiseuturakkaus kulkee meillä aina yrityksen mukana, kertoo Ossi Karppinen.

Asiakkaan unelmien rakentamista

Karppinen kertoo, että erottuva lähestymistapa yritystoimintaan on löytynyt jossain yrittäjäpolun varrella.

– Maailmassa on aika monta talotoimittajaa, ja rakennusliike on itsessään sen verran vanha keksintö, että erottuminen voi olla vaikeaa. Erottuva konsepti on ilmeisesti kuitenkin löytynyt vuosien varrella, kun on vain ollut oma aito itsensä, naurahtaa Karppinen.

– Tärkeä oivallus on ollut inhimillisyyden tärkeys yritystoiminnassa. Olen ollut ennen yrittäjyyttä vieraalla töissä, ja ensimmäiset vuodet yrittäjätaivalta tein aliurakointia. Huomasin, että ihmiset nähdään usein rakennusalalla työkaluina, ei yksilöinä. Olenkin siitä lähtien halunnut tarjota sellaisen työpaikan itselleni ja muille, että siellä saa olla oma itsensä. Kun töissä on mukavaa, tekeminen on helposti myös kannattavaa, Karppinen sanoo.

– Ehkä tämä näkyy myös henkilöstömme pysyvyydessä, sillä ensimmäinen vakituinen työntekijä, joka palkattiin 2017, kun lähdettiin tekemään omaa talotuotantoa alihankinnan sijaan, on edelleen talossa, ja kukaan muukaan ei ole sen jälkeen vielä lähtenyt, Karppinen naurahtaa.

Alkutaipaleen ensimmäiset vuodet yritys teki pääasiassa aliurakkaa pientalokohteisiin muutamalla yrittäjäpohjaisella apukädellä. Vuosina 2016-17 yritys siirtyi omaan talotuotantoon, ja Ossi Karppisen yhtiökumppani Samuli Holma tuli mukaan. Nyttemmin Lootustalolla on työskentelee neljä kahden kirvesmiehen työparia, jotka rakentavat 15-20 kohdetta vuodessa. Yrityksellä on myös oma lupa- ja rakennesuunnittelu.

– Kun keskitytään aidosti eurojen sijaan ihmisiin, sekä työntekijöiden että asiakkaiden tarpeisiin, toiminta tuo usein myös sen euron tullessaan. Yksilöllinen vastaaminen asiakkaan tarpeisiin on meille Lootustalolla keskeinen juttu, sanoo Karppinen.

– Myyntiä tehdessäni sanon usein asiakkaalle, että teen kaupan vasta sitten, kun he sitä haluavat. Haluan, että kaupan syynä on luottamus ja aito halu yhteistyöhön, eikä esimerkiksi joku kampanjatarjous, joka voisi houkutella tilanteen kaupaksi asiakkaan kannalta ennen aikojaan, Karppinen kertoo.

– Parasta tässä työssä on, että saa aidosti rakentaa asiakkaan unelmia. Meidän asiakkaat tulevat pitkälti puskaradion ja suositusten kautta, kertoo Karppinen.

Tyrnävä erinomainen kotipaikka yritykselle ja yrittäjäperheelle

Karppinen kiittelee Tyrnävän kunnan yritysystävällistä asennetta, läheistä sijaintia Oulun kaupunkiseudulla sekä Tyrnävää yrittäjäperheen elinympäristönä.

– Isänä ajattelen, että Tyrnävä tarjoaa mukavamman, väljemmän ja turvallisemman elinympäristön perheelle. Hyvin monesti yrittäjälläkin on perhe, ja tarjoaahan Tyrnävä edullisempia tontteja ja toimitiloja lähellä kaupunkia, kertoo Karppinen.

– Olen myös huomannut, että asiakkaat usein arvostavat Oulua ympäröivien pienten kuntien yrittäjyyttä – se viestii ehkä luotettavuutta. Moni yritys voisi ehkä enemmänkin profiloitua pienten kuntien elinvoiman vetureina, sanoo Karppinen.


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!