Varaudu sähkökatkoihin – näin mahdolliset sähkökatkot menevät sujuvasti
-

Julkaistu

Varaudu sähkökatkoihin – näin mahdolliset sähkökatkot menevät sujuvasti

Sähkökatkoihin on tärkeää tänä talvena varautua, mutta liikaan huolehtimiseen ei ole kuitenkaan syytä. Kun varaudut etukäteen, mahdolliset sähkökatkot eivät pääse yllättämään tai häiritsemään liikaa arkea.   

Ukrainan sota, Eurooppaan osuneet ydinvoimaloiden huoltoseisokit ja vesialtaiden matalat täyttöasteet ovat vähentäneet sähkön tuotantomääriä. Tämä kasvattaa riskiä tilanteelle, jossa sähkönkulutus on tuotantoa suurempaa. Tällöin joudutaan turvautumaan suunniteltuihin sähkökatkoihin.

Viranomaiset ovat ohjeistaneet sähkön säästämiseen ja sähkön käytön ajoittamiseen kulutushuippujen eli klo 8-10 ja klo 16-20 ulkopuolelle.

Paljon on kiinni siitä, miten Suomi saa sähköä Ruotsista, onko sää tuulinen vai tyyni sekä siitä, milloin Olkiluoto 3 saadaan toimintaan.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid on arvioinut , että talven kulutushuippujen ja kylmän sekä tyynen päivän tuotannon välille jäävä sähkön puute voi olla noin 2 800 megawattia. Tuotantoarvioon sisältyy kuitenkin Olkiluoto 3:n täyden tehon 1 600 megawattia, jonka säännöllinen käyttöönotto on näillä näkymin viivästynyt tammikuun loppuun.

Lievä sähköpula ei ole hätätilanne

Sähkökatkoihin kannattaa olla varautunut joka tapauksessa silloinkin, kun sähköpulan uhkaa ei ole. Varautuminen auttaa, jos sähkönjakelun häiriö yllättää. Normaaleissa olosuhteissa on aina silti mahdollista, että sähköt voivat katketa ilman ennakkovaroitusta pitkiksikin ajoiksi monenlaisista syistä johtuen. Siksi näihin tilanteisiin on hyvä aina olla toimintasuunnitelma valmiina.

Suunnitellut sähkökatkot kestävät yhdellä alueella korkeintaan kaksi tuntia kerrallaan. Yhteiskunnan kriittiset kohteet jätetään kiertävien sähkökatkojen ulkopuolelle, ja Tyrnävällä näitä kohteita ovat esimerkiksi terveyskeskus ja tehostetun asumispalvelun yksikkö Kotola.

Sähkömarkkinalain perusteella esimerkiksi myrskyjen ja lumen aiheuttamat sähkökatkot eivät saisi kestää asemakaava-alueilla yli kuutta tuntia ja muilla alueilla yli 36 tuntia.

Miten toimin sähköpulassa?

Vähennä sähkönkäyttöä erityisesti kulutushuippujen aikana. Näin olet ennaltaehkäisemässä sähköpulatilanteita.

Jos sähkökatko alkaa, sammuta sähkölaitteet. Katkaise virta erityisesti liedestä, silitysraudasta, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta, jotta ne eivät aiheuta tulipaloa, kun sähköt palaavat.

Älä soita hätänumeroon, jos sinulla ei ole akuuttia hätää.

Vältä soittamista asiakaspalveluun kiertävien sähkökatkojen aikana. Sähköt palautuvat automaattisesti noin 2 tunnin kuluttua.

Lue lisää konkreettisia ohjeita sähköpulatilanteeseen varautumisesta: https://72tuntia.fi/sahkokatko/


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!