Temmes on 500 vuotta vanha pitäjä, joka kuuluu Pohjan lakeuteen yhdessä Tyrnävän, Limingan, Lumijoen ja Kempeleen kanssa. Temmes oli itsenäinen kunta, kunnes se 20 vuotta sitten liittyi Tyrnävään.
Temmeksellä asutus on keskittynyt vuosisatojen ajan Temmesjoen rantojen mukaan, jota se seuraa nauhamaisesti. Valtatie 4 kulkee kylän läpi ja päivittäin meillä käy ”vieraissa” noin 6 000 autokuntaa. Matkaa meiltä on kuntakeskukseen 17 km ja Ouluun 40 km. Temmekseltä on hyvät linja-autoyhteydet mm. Ouluun, Kuopioon ja Helsinkiin.
Temmeksellä on vahva yhteisöllisyys ja talkoohenki. Täällä ihmiset tuntevat toisensa. Temmeksen kylällä on asukkaita noin 700. Meillä on oma koulu (ala-aste), liikuntahalli ja päiväkoti.
Temmes on vanha kulttuuripitäjä. Temmeksen länsitornillinen tukipilarikirkko on 253 vuotta vanha ja sen edessä seisoo yksi Suomen suurimpia vaivaisukkoja, kirkon äijä.
Temmeksellä on kotiseutumuseoalue ja kylätalo Wäinölä, joiden rakentaminen ja kunnostaminen on ollut mittava kylän vapaaehtoisen talkootoiminnan aikaansaannos. Museoalueella on 13 rakennusta ja vanhimmat sinne siirretyistä ja kunnostetuista rakennuksista on peräisin 1760-luvulta. Alueen rakentaminen aloitettiin 50 vuotta sitten. Temmeksen kotiseutuyhdistys huolehtii museoalueesta ja Temmeksen kyläyhdistys kylätalo Wäinölästä. Temmes-päivät vietetään vuosittain museon alueella.
Wäinölä sijaitsee nelostien varressa kilometrin kyläkeskuksesta kirkolle päin. Talo on vuosikymmenien varrella toiminut useiden eri toimijoiden kohtaamispaikkana. Alkujaan Wäinölä on rakennettu vuonna 1904 työväentaloksi. Talossa toimi myös Temmeksen työväen Voimistelu- ja Urheiluseura Ryhti. Sen jälkeen talo on toiminut suojeluskuntatalona 1932–1944 sekä Temmeksen näyttämöyhdistyksen talona 1945–1992, jolloin kylällä alkoi aktiivinen harrastajateatteritoiminta teatterimies Väinö Toppilan johdolla. Temmesläiset on musiikki- ja näyttelijäväkeä. Kylällä toimii aktiivisesti Temmeskuoro ja harrastajateatteri.
Näyttämöyhdistyksen lakkauttamisen jälkeen Wäinölä siirtyi Kotiseutuyhdistykselle 1992–2013. Kylätalo Wäinölän edessä on ”Sotaanlähdön muistokivi”, jonka Temmeksen Veteraanimatrikkelitoimikunta lahjoitti vuonna 1993 muistuttamaan jälkipolvia kuinka Temmeksen miehet lähtivät niin talvi- kuin jatkosotaankin tuosta paikasta. Vuonna 2013 yhdistys lahjoitti talon Temmeksen kyläyhdistykselle kunnostettavaksi kylä- ja seurantaloksi. Nyt Wäinölä on herännyt eloon temmesläisten yhteisenä kokoontumispaikkana ja näyttämö odottaa uusia sukupolvia harrasteteatterin pariin.
Kylätaloa vuokrataan myös ulkopuolisille mm. hää- ja syntymäpäivien viettoon.
Temmeksellä toimii aktiivinen kyläyhdistys, joka on vielä suhteellisen nuori yhdistys. Perustamisvuosi on 2013. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja kehittää kylän asukkaiden yhteistyötä, vaalia kylän kulttuuriperintöä ja edistää kyläkulttuurin kehittymistä ja asukkaiden viihtyvyyttä. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys mm. osallistuu kylää koskevaan suunnitteluun, tekee selvityksiä, aloitteita ja antaa lausuntoja.
Yhdistys järjestää vuosittain eri tapahtumia. Tunnetuimmat niistä ovat Siltojen Temmes ja Itsenäisyyspäiväjuhla kynttiläkulkueineen Wäinölästä kirkkoon.
Temmeksen kyläyhdistys on saanut Tyrnävän kunnan myöntämän kulttuuripalkinnon vuonna 2018 kylätalo Wäinölän kunnostamisesta.
Meidän kylän mottona on ollut: ”Temmes on pieni ja pippurinen, omaehtoinen ja omatahtoinen kylä”.
Olet lämpimästi tervetullut kyläämme!
Yhteystiedot:
Jukka Tuuri, puheenjohtaja p. 040 021 6506, jukkatuuri@gmail.com
Minna Sumukari, sihteeri p. 040 527 3297, minna.sumukari@gmail.com
Yhdistyksen facebook: www.facebook.com/Temmeksenkyla