tausta-8324.jpg

Etusivu / Ajankohtaista / Blogit / Kalastajan painajainen, verkot hukassa vuonna 2025

Kalastajan painajainen, verkot hukassa vuonna 2025

14.3.2017 - Paula Saastamoinen
Paula Karvonen

”On vuosi 2025. Tyrnävän pelloilla humisee tuuli. Yrittäminen ja moni arjen asia on käynyt hankalaksi, koska tietoyhteydet eivät enää toimi riittävän hyvin. Säät ovat epävakaat ja uudet IoT vempaimet ja autojen lähettämä tietomäärä on tukkinut seuduilla vaihtelevasti toimivan 4G verkon. Yritysten toimipisteitä on pitänyt siirtää muualle kunnon tietoyhteyksien äärelle. Molemmat mummot ovat vanhainkodissa ja viimeksi olemme nähneet heitä puoli vuotta sitten”

No, huh! Avasin silmäni ja venyttelin itseni hereille. Onneksi se olikin vain uni. Kirpeä ja aurinkoinen kevätsää kurkisti ikkunasta ja aurinko antoi vihjettä valosta.

Onneksi meillä on vielä toivoa ja hanke saada Lakeuden Kuidun valokuituverkko eli 100MB laajakaista tänne Tyrnävän alueelle. Silloin isä ja äiti saisivat tehtyä työt ja etätyöt, viljelijät ja karjatilalliset haettua maatalouden tuet ja asioitua viranomaispalveluissa. Nuoret ja lukiolaiset voisivat käydä koulua ja kursseja etänäkin, ja tehdä kotitehtävät verkossa. Lääkärissä käynti onnistuisi kotisohvalta käsin ja sairaalassa olevaa mummoa voisi piristää parikin kertaa päivässä kotoa käsin – vaikka astioita tiskatessa? Se toinenkin mummo voisi asua kotona turvallisesti, valvonta ja aputoiminnot mahdollistaisivat sen turvallisesti. Kunta, valtio ja tulevaisuuden maakunta säästäisivät verorahoja tarjoamalla monet peruspalvelut verkossa. Ja ihmiset. Ihmisille jäisi aikaa juoda kahvia, tavata naapureita ja leikkiä lasten kanssa. Kun ei tarvitsisi tapella huonojen yhteyksien kanssa tai ajella tuntitolkulla palvelujen perässä. Ja juttua voisi jatkaa videoyhteyden äärellä kotona kavereiden tai läheisten kanssa.

Tutkimusten mukaan toimiva tietoverkko edistää kunnan taloutta, lisää yritystoimintaa ja luo työpaikkoja. Maalaisjärjelläkin tuo menee ihan jakeluun. Ilman muuta kunnon palvelut vetävät. Ja tuottavat. Paljastan salaisuuden: 3G, 4G ja 5G-mobiili on sitä ittiään eli mobiili vain seuraavaan tukiasemaan (josta se salaa pujahtaa valokuituverkkoon)
Toinen salaisuus: nykyiset kaupalliset toimijat eivät vakaata valokuituverkkoa rakenna. Tämän kaiken takia Lakeuden Kuitu-hanke on käynnistetty.

Voidaan miettiä onko meillä varaa rakentaa valokuituverkko, jonka päälle kaikki digitalisaatio rakentuu? Mutta onko meillä varaa jättää valokuituverkko rakentamatta?

Hyvää vuotta 2025!

Tervetuloa keskustelemaan ensi viikon keskiviikkona 22.3. klo 18-20  valokuitu-iltaan Pömilään!
Tapahtumatiedot: http://www.tyrnava.fi/events/Valoa-ja-kuitua-lakeuksille-Tyrnava/24019/bc22d77f-f9a7-4ec9-8fc0-0d5df60b3025

Ollaan yhteyksissä, seuraavaksi lupaan blogata faktaa hankkeen etenemisestä 
projektipäällikkö Paula Saastamoinen

p.050 3318408
email: paula.saastamoinen@liminka.fi
https://www.facebook.com/Lakeudenkuitu
Instagramissa ja Twitterissä @lakeudenkuitu

‹ Kaikki