tyrnävä-0455.jpg

Etusivu / Ajankohtaista / Blogit / Kouluruoka-agentteja Tyrnävälle

Kouluruoka-agentteja Tyrnävälle

9.12.2016 - Vesa Kajava
kajava.jpg

Kuulammen koulun maanantai alkaa normaaleissa merkeissä. Oppilaat odottavat innolla pääsyä oppitunneille hyvin levähdetyn viikonlopun jälkeen. Muutamalla oppilaalla, opettajalla ja rehtorillakin on kuitenkin jo perhosia vatsassa. Klo 11 on määrä alkaa kouluruoka-agenttikoulutus. Koulutuksesta ei ole kerrottu ennakkoon juuri mitään. Sen verran on kuitenkin otettu selvää, että agenttitoiminnalla on tarkoitus vaikuttaa kouluruokailun viihtyvyyteen.

Kun rehtorin seinällä oleva komea kaappikello lyö 11, köksän luokkaan on jo löytänyt tiensä melkein kaikki koulutukseen osallistujat. Mukana olevat oppilaat ovat oppilaskunnan hallituksen jäseniä. Muita agenttikokelaita ovat rehtorit Kuulammelta ja Murrosta, kaksi Kuulammen koulun opettajaa, ruokapalvelupäällikkö ja henkilökuntaa niin Kuulammen kuin Murron koulun keittiöiltä.

ryhma_agentit.jpg

Kotitalousopettaja Marja-Kaisa Varonen kertoo, että ajatus kouluruoka-agenttitoiminnasta tuli koulutuspäivillä Riihimäellä syyskuussa. Kävi ilmi, että vielä kaksi pajaa oli varaamatta ja Maisa tarttui tilaisuuteen. Näin Tyrnävälle saatiin järjestymään Pohjois-Suomen ainoa agenttikoulutus. Maisa kertoo yhdeksi tärkeäksi koulutuksen järjestämisen syyksi sen, että ruokakasvatuksen merkitys korostuu entistä enemmän uudessa opetussuunnitelmassa.

Koulutus alkaa tutustumiskierroksella, jossa kaikki saavat kertoa oman nimensä ja lempikouluruokansa. Ylivoimaiseksi ykköseksi nousee tonnikalapasta, joka on myös allekirjoittaneen suosikki. Muista esille nousevista ruuista kerrottakoon hernekeitto, joka näyttää myös maistuvan valtaosalle ruokailijoista erittäin hyvin.

Tutustelun jälkeen kouluttajamme Emilia Myllyviita kertoo kouluruokailun historiasta ja ruokatieto.fi sivustosta. Sivustolla on tietoa mm. siitä, miten omilla ruokavalinnoilla voi vaikuttaa tuotteen tekijöiden työllisyyteen ja hyvinvointiin sekä ympäristön tilaan. Lisäksi sivuilta löytyy asiaa ruokakasvatukseen liittyen ja kouluruoka-agentin käsikirja. Mieleen tulee Aku Ankasta Sudenpentujen käsikirja, liekkö kyseessä yhtä monipuolinen teos? Täytynee tutustua.

Pienen luennoinnin jälkeen muodostamme kolme ryhmää. Jokaisen ryhmän tulee miettiä asioita, mitä kuuluu hyvään kouluruokailuun. Kaikissa ryhmissä esiin nousee hyvät käytöstavat, ruuan laatu ja monipuolisuus sekä ruokailutilojen viihtyisyys. Myös ruokailun rauhallisuutta ja kiireettömyyttä pidetään tärkeinä asioina.

Vastaamme ryhmissä myös kouluruokailun sujumista koskevaan tilannekartoitukseen, josta tehdään lopuksi koonti. Kehittämiskohteiksi nousevat liian pitkät jonot, salaattivaihtoehdot, mausteet, meluisuus, biojätteen määrä ja viestintä vanhemmille ja oppilaille. Näiden asioiden parantamista agenttitiimin tulisi miettiä seuraavissa tapaamisissa. Viime vuonna toteutettu “Jätteet pois” -kampanja vähensi biojätteen määrää tuntuvasti; olisiko jo aika uudelle kilpailulle? Teemme ryhmissä vielä kouluruokailun vuosikellot, joihin kootaan kouluruokailun viihtyvyyttä parantavia asioita vuoden varrelle. Niidenkin työstämistä agentit jatkavat myöhemmin.

Päivä jatkuu ruuanlaiton merkeissä. Tarkoituksena on valmistaa maittava päivällinen, johon kuuluu itse tehdyt kalapuikot tuoreesta kuhafileestä, perunasose ja tartarkastike. Jälkiruuaksi tehdään kerroskiisseliä. Pienten vastoinkäymisten ja onnistumisen elämysten jälkeen ruoka on valmista. Vaikeimmaksi tehtäväksi osoittautui kiisselin tekeminen, mutta yhtään valitusta sen mausta ei ruokailun aikana tullut. Päinvastoin, jokainen ruoka osoittautui herkulliseksi ja kaikki ruoka-astiat lähes nuoltiin puhtaaksi. Koulutuksesta jäi hyvä maku suuhun!

Kalapuikot
5 annosta

600g ruodottomia kalafileitä,
esim. kuhaa tai haukea
2 kananmunaa
1dl vehnäjauhoja
1dl korppujauhoja
1/2tl suolaa
1/2tl valkopippuria
rypsi- tai oliiviöljyä paistamiseen

1. Vatkaa kananmunien rakenne rikki syvällä lautasella. Mittaa toiselle lautaselle vehnäjauhot ja kolmanteen korppujauhot.
2. Poista kaloista ruodot, hauesta myös Y-ruoto. Halkaise kalafileet pituussuunnassa, ja jos fileet ovat kovin pitkiä, puolita suikaleet.
3. Pyöräytä kalapalat ensin vehnäjauhoissa, karista ylimääräinen pois. Sen jälkeen kieräytä kalapala kananmunassa, valuta jälleen ylimääräinen pois. Lopuksi pyöritä kala korppujauhoissa.
4. Paista puikot pannussa runsaassa öljyssä kullanruskeiksi. Paistoaika vaihtelee kalan paksuuden mukaan, noin 2-3 minuuttia molemmin puolin. Nosta talouspaperille odottamaan.

Tartarkastike
200g kermaviiliä
1rkl sitruunamehua
1/2tl rouhittua mustapippuria
1dl sinappista kurkkusalaattia
suolaa

1. Kumoa kermaviili kulhoon.
2. Mittaa loput ainekset joukkoon ja sekoita hyvin.
3. Anna maustua hetki jääkaapissa.
kalapuikot.jpg

‹ Kaikki