tausta-8324.jpg

Etusivu / Ajankohtaista / Blogit / Tyrnävällä on loistavat maastopyöräilymahdollisuudet

Tyrnävällä on loistavat maastopyöräilymahdollisuudet

6.6.2019 - Jukka Junes
Blogi_Junes3.png

Olen Jukka Junes, Tyrnävän Murrossa asuva perheenisä. Kirjoitan tässä maastopyöräilystä – siitä miten päädyin harrastamaan lajia, mitä lajin aloittamisessa kannattaa huomioida, miten löytää seudulta kanssaharrastajia ja missä Tyrnävällä on parhaat maastopyöräreitit.

Loukkasin polveni vähän yli 40 vuotiaana ja ylipainoisena harrastaessani jalkapalloa. Ortopedi neuvoi, että levolla ja sopivalla liikunnalla tämä paranee. Lajeiksi lääkäri ehdotti vesikävelyä tai pyöräilyä. Ajattelin, että ehdin vesijuoksemaan sitten vanhempana, joten kiinnostus heräsi pyöräilyä kohtaan. Ystäväni kertoi, pohjoisen laskettelukeskuksista saa kesäkauden lopussa edullisesti ostettua laadukkaita maastopyöriä. Investoin 400e ensimmäiseen pyörääni lokakuussa 2014. Olen ostanut pohjoisen laskettelukeskuksista joka vuosi sen jälkeen edullisia pyöriä ystävilleni. Tuli tarve pyöräillä talvellakin, niin päädyin ostamaan läskipyörän talvikäyttöön. Nykyisin ajan kesäisin plussakoon täysjoustopyörällä. Uusimmat pyöräni olen ostanut Oulusta ja huollan niitä Kempeleen paikallisessa pyörähuollossa.

Jos haluaa uutena harrastajana lajin pariin, niin ensin kannattaa miettiä kuinka paljon on valmis käyttämään aikaa ja rahaa harrastamiseen. Jos rahaa on vähän, niin helppo kynnys lajin aloittamiseen on ostaa käytetty ja huollettu pyörä fillaritori.com:sta tai jostain pyörävuokraamosta. Alkuun kannattaa harjoitella tasasaisemmilla poluilla. Esimerkiksi Tyrnävän Murron maastopyöräreitti tarjoaa helpon ja maastoon merkityn vaihtoehdon aloittelijalle. https://tyrnavanmurto.fi/liikuntamahdollisuudet/maastopyorareitti/

Blogi_junes2.jpg

Maastopyöräreissulle lähtijän muistilista:

  1. Käytä kypärää. Pukeudu sään mukaan. Sopivasti vaatetta on, kun alussa hieman paleltaa. Kylmällä kelillä tuulenpitävyys ja ääreisverenkierron lämpimänä pitäminen on tärkeätä käsissä, jaloissa ja päässä. 

  2. Tarkista pyörän kunto: että vaihteet toimii, rengaspaineet sopivat ja mitään ruuveja pyörästä ei ole löysällä, eikä pyörä äännä testiajossa.

  3. Ota selvää reitistä: lataa reitti kännykkään karttasovellukseen, jossa latausta tarpeeksi tai tulosta reittikartta paperille.

  4. Juotavaa on tärkeä olla mukana sekä vähintään muutama patukka taskussa. Pidemmille lenkille toimii hyvin hedelmät ja pari ruisleipää pussissa.

  5. Varaudu hyvällä asenteella metsässä yllätyksiin sekä ojan ylityksiin ja sään mukaisin kengin. Kumisaappaat ovat silti vähän huonot pyöräilykengät, sillä ne hiertävät.

Fiksu ajatus on pyytää reissulle kokeneempia harrastajia oppaaksi. Facebookin Mtb Tyrnävä – palstalta löytyy aktiiviset paikalliset maastopyöräilijät, siellä ilmoitetaan yhteislenkeistä ja palstalla voi kysellä harrastamiseen liittyvistä asioista kokeneemmilta.

Blogi_Junes.jpg

Parhaat maastopyöräreitit löytyvät Jalki.fi – palvelusta verkosta. Kun valitsee karttatoiminnon ja MTB reitit päälle, niin palveluun tallennetut paikalliset polut näkyvät kartalla.

Pari esimerkkiä reiteistä:

7 min reissuvideo Murrosta Markkuun luontopolulle: https://www.youtube.com/watch?v=ldtxHyDarZE

Reittilinkkejä:

Tyrnävä kk- Markkuun-luontopolku - Metsähaka - Tyrnävä kk
https://www.jalki.fi/routes/1871-activity_2800004901-gpx
Köykkyri - Murto - Markkuu-luontopolku-Kempele
https://www.jalki.fi/routes/1867-koykkyri-murto-markkuu-gpx
Murrosta reitti Markkuun luontopolulle
https://www.jalki.fi/routes/1870-activity_2821464393-gpx
Murron MTB reitti lisäreiteillä
https://www.jalki.fi/reitit/1781-murto-mtb-extended-gpx

Murrossa järjestetään to 13.6.2019 maastopyörätapahtuma, jossa pääsee matalallla kynnyksellä harrastamaan lajia ohjatusti laadukkaalla läskipyörällä. Reissun hinta 15e/hlö. Linkki tapahtumaan: https://tyrnavanmurto.fi/2019/05/11/murrossa-ohjattua-maastopyorailya-fatbike-pyorilla-torstaina-13-6-klo-16-ja-18/


‹ Kaikki