tausta-8324.jpg

Etusivu / Ajankohtaista / Tapahtumat / Syyskuun näyttely: Sisko ja sen veli, Puustakäsin

Syyskuun näyttely: Sisko ja sen veli, Puustakäsin

1.9.2020–30.9.2020

Tyrnävän Myllykirjastossa on syyskuun ajan esillä vasikka- ja satujussipuuveistoksia sekä Tarinaryijyjä ja niihin liittyviä tarinoita. Tekijät - sisko ja sen veli - Riitta Johanna (s.1967 Utajärvi) ja Aimo Laitinen (s.1959 Utajärvi) veistävät molemmat puuta moottorisahalla, veistokirveellä, taltoilla ja puukolla.

Aimoa puutyöt ovat seuranneet lapsuudesta asti: ensin syntyivät leikkipyssyt ja oma leikkimökki, vähän myöhemmin metsästyskiväärin perät sekä pistoolin- ja puukonkahvat, rukinlavat, koru- ja voirasiat. Ei hän ihan itseoppinut puunkäsittelijä ole; 50 vuotta sitten utajärvinen Kinnusen Riku toimi Aimolle kisällimestarina ja opetti mm. perinpohjaisesti puukauhan teon. Se taito on tallella edelleenkin. Eläkeiän kynnyksellä Aimo päätti kokeilla siskon kehotuksesta puunveistoa moottorisahalla, josta nyt on tullut melkein kokopäiväinen ”työ”. Metsäateljeessa on kevään 2020 aikana syntynyt Utajärven kirkon pihalta kaadetuista isoista männyistä mm. vasikoita, jotka ovat nyt nähtävillä Tyrnävän kirjastolla syyskuun ajan. Aimon töitä voi seurata Instagramissa osoitteessa @Aimo.Sakari 

Riitta Johanna suunnitteli ja kutoi aiemmin uniikkeja maalauksellisia ryijyjä julkisiin tiloihin ja yksityisille ihmisille. Astman puhkeaminen pakotti muuttamaan suuntaa työuralla, mutta rakkaus ryijyihin jäi. Siitä lähtivät kehittymään Tarinaryijyt, tarinalliset ryijyntarvikepaketit. Vuonna 2010 putkahtivat maailmaan ensimmäiset tarvikepakettiryijyt: Ystävän kaipuu ja Aivan huippua. Ryijyperhe on pikkuhiljaa kasvanut, ja nyt malleja on jo useita. Jokaiseen ryijymalliin kuuluu oma tarinansa, jotka ovat luettavissa näyttelyssä. Tarinoissa, jotka sijoittuvat tekijän lapsuuden maisemiin, seikkailevat satujussit nimeltään Hömppis ja Pomppis.  Satujussit ovat nyt saaneet myös puisen ulkomuodon puuveistosten muodossa. Tämä näyttely toimii samalla Tarinaryijyjen 10-vuotisnäyttelynä.   

Tarinaryijyt löytyvät osoitteesta www.tarinaryijyt.fi sekä Instagramissa @tarinaryijyt.    
 

Tiedostot


‹ Kaikki